← Back

ÖSTSVENSKA HANDELSKAMMAREN
-
CHAMBER OF COMMERCE OF EAST SWEDEN

← Back

THE CHAMBER OF
COMMERCE OF
EAST SWEDEN
-
ÖSTSVENSKA
HANDELSKAMMAREN

My Role
‍‍

Writer and photographer

The Chamber of Commerce of East Sweden is a membership organization that supports hundreds of member companies through training, events, advocacy, and issuing trade documents. My main responsibilities include managing our website and LinkedIn, where I document our activities through text, photography, and film. Some highlights include a seminar in the Swedish Parliament and visits from Emanuel Karlsten, the Ministry for Foreign Affairs, and the government. In addition, I also create our regular newsletters. Below are some of the articles I have written for the Chamber of Commerce. All in Swedish.

Simon Helmér, CEO and Swedish Minister for Infrastructure and Housing, Andreas CarlsonSimon Helmér, CEO and Swedish Minister for Infrastructure and Housing, Andreas Carlson

Ministerbesök: ”Mer infrastruktur för pengarna”

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) möttes av en fullsatt föreläsningssal när han gästade LINK Business Center på onsdagsmorgonen. Bland det hundratal personer som kommit för att höra statsrådet tala fanns primärt Handelskammarens medlemmar men även tf landshövdningen samt ESIC-partners


Efter en kort presentation av Simon Helmér, vd för Handelskammaren, inledde Andreas Carlson sitt anförande med att betona vikten av Ostlänken och menade att det inte är bara blir en uppgradering av regional transport och resande, utan kommer ha nationell effekt. Byggandet av Ostlänken är dock inte det enda infrastrukturprojekt som regeringen har tagit höjd för; en satsning görs även gällande återtagandet av eftersatt underhåll.

Ställer inte de olika trafikslagen mot varandra

Ministern förklarade att regeringens storsatsning på infrastruktur inte bara innebär en ökad budget – 1171 miljarder kronor under de kommande tolv åren – utan att man också ämnar få mer infrastruktur för pengarna. Detta, berättade ministern, ska ske genom kostnadskontroller samt att öppna upp för alternativ finansiering, ett val som enligt Carlson inspirerats av våra grannländer Danmark och Finland.

Trots det var Andreas Carlson tydlig med att man inte ställer de olika trafikslagen mot varandra, utan att man tydligt ser hur Sverige gynnas av såväl järnväg som av flyg och sjöfart, både vad gäller transport och resande. Som exempel nämnde han att företag som Siemens Energy har stor nytta av Norrköpings hamn. Statsrådet använde sig av Handelskammarens kartbild över Östsveriges infrastruktur där han pekade ut såväl Händelöleden som E22, förbifart Söderköping.

Att ministern uppmärksammade både Ostlänken och andra knytpunkter i den regionala infrastrukturen var mycket positivt enligt Charlotta Elliot, projektledare för ESIC och Handelskammarens talesperson för infrastrukturfrågor:

– Extra glädjande var att flera av de viktiga infrastrukturfrågor som Handelskammaren driver för näringslivets tillväxt och konkurrenskraft namngavs av ministern i anförandet – inte minst i deras betydelse i ett transportövergripande stråkperspektiv. Andreas Carlson gav uttryck för att han både vill och behöver dialogen med näringslivet och det tänker vi fortsätta bidra till, sa Charlotta strax efter mötet.

Simon Helmér, CEO and Swedish Minister for Infrastructure and Housing, Andreas CarlsonSimon Helmér, CEO and Swedish Minister for Infrastructure and Housing, Andreas Carlson
Emanuel Karlsten at Kammarforum

Emanuel Karlsten: Tre tips för hur företag kan använda AI 2024

När Östsvenska Handelskammaren fick besök av Emanuel Karlsten var intresset minst sagt stort. Karlsten föreläste för en nyfiken publik om vad AI och digitalisering egentligen kommer innebära för företag.


När det kommer till frågor om digitalisering, AI och sociala medier är det få namn i Sverige som uppmärksammats lika mycket som Emanuel Karlsten. Förutom att föreläsa driver medieprofilen – tillika vinnaren av Stora journalistpriset – Mediepodden och är ordförande i Medieakademin, som i början av förra månaden släppte 2024 års Maktbarometer. Med andra ord är Emanuel högaktuell och denna novembermåndag stod lunchföreläsning på Kammarforum på hans agenda.

Att som företagare hitta fotfästet i en samtid som kännetecknas av sociala medier och snabb teknologisk utveckling kan tyckas svårt. För att lära sig förstå samtiden och få en känsla för vad som väntar, förklarade Emanuel, kan man titta på hur människor historiskt sett har betett sig. Tidigt i föreläsningen slog han fast:

– Människans beteenden är konstanta men omständigheter förändras. Hur människor beter sig är styrande även i svåra situationer. Det kan alltså vara lättare att titta bakåt för att navigera framåt.

Emanuel Karlsten at Kammarforum
Emanuel Karlsten at Kammarforum

När man väl hittat vägen framåt ska man som företag inte stressa. Även om det går att göra mycket med dagens AI-system bör man i Emanuels mening sätta små mål. Detta eftersom AI:n av idag är dum, sett ur ett framtidsperspektiv:

– I dagsläget har vi den dummaste AI som kommer existera. Den kan man inte bygga verksamheter på. Vi är i ständig jakt på att hitta nytta för våra företag men att skapa direkt nytta genom AI-verktyg är inte en enkel kurs bort.

Det betyder dock inte att man som företag ska undvika att arbeta med AI. Med rätt inställning kan det vara ett fint verktyg redan idag.

Emanuel Karlstens tips för framgång med AI:

1. Avsett tid för att testa.
Testa de nya, lättillgängliga verktygen. De kanske inte direkt ger nytta för företaget men kommer innebära kompetenshöjning, särskilt på lång sikt.

2. Det måste vara kul.
Skygga inte för att skapa trams. Det kan så småningom leda till i innovation.

3. Sjösätt supersmå projekt.
Identifiera ett problem och försök hitta enkla lösningar och vinster. Risken är att tro att du måste vara först på bollen när AI förändrar världen. Låt i stället saker ta tid.

Emanuel Karlsten at Kammarforum

Positiva vindar i regionens hamn

Norrköpings hamn är ett logistiskt centrum för hela regionen. Just nu genomgår hamnen stora förändringar som kommer innebära en ökad kapacitet och därmed större möjligheter för både import och export av gods. På grund av denna positiva utveckling var det naturligt för Handelskammarens skeppningsnätverk att samlas just där.


I början av veckan träffades Handelskammarens skeppningsnätverk för fjärde gången i år. På agendan var ett studiebesök hos en av regionens logistiska kärnor – Norrköpings hamn. Dagen inleddes med en dragning av Magnus Grimhed, hamnens marknads- och försäljningschef. I sin presentation berättade Magnus om hamnens roll som knytpunkt för import och export, och att man ser positivt på kommande infrastruktursatsningar i närområdet och regionen.

Efter presentationen följde en bussresa in på hamnområdet, där terminalchef Mikael Malzoff agerade reseledare. Första sevärdhet var det väldiga containerfartyget MSC Maria Pia, vars gods lossades för fullt. Här fick sällskapet kliva av bussen för att ta bilder och ställa frågor till Mikael, som bland annat förklarade att en av Norrköpings hamns främsta styrkor är dess flexibilitet.

Portrait in the Norrköping harbourPortrait in the Norrköping harbourPortrait in the Norrköping harbourPortrait in the Norrköping harbourPortrait in the Norrköping harbour

Susanne Mannerstam, marknadsansvarig på Norrköpings Hamn, och medlem i Skeppningsnätverket beskriver hamnens funktion:

– Det är ju inte bara Norrköpings hamn, utan hela regionens hamn. Vi är en stor nod för regionens export och import. Hamnen är en viktig samhällsfunktion och över 90 procent av de varor som kommer till Sverige kommer via våra hamnar. Alla som jobbar här känner ett stort ansvar.

Likt Magnus Grimhed ser Susanne mycket positivt på de infrastrukturella förändringarna som gör att hamnen flyttar längre bort från Norrköping stad.

– Att hamnen flyttar längre bort är inte en utmaning utan en fördel. Det har inneburit stora satsningar på infrastrukturen som ger oss möjlighet till ökad kapacitet och effektivare logistik för våra kunder. Stadsborna slipper dessutom störas av hamnens verksamhet. Alla vinner på det! säger hon.

”Ett lysande exempel på regionens starka logistiska förutsättningar”

Senare under bussresan fick sällskapet se lossning av ved, noggrann hantering av papper samt virke redo att skeppas till USA och Egypten. Dagens sista stopp gjordes vid en av hamnens nya expansionsytor – något som var extra intressant för nätverksdeltagaren Johan Carlgren, Senior Trade & Transport Manager på Billerud:

– Som kund till hamnen vill vi växa tillsammans med dem, så det var riktigt spännande att se de nya ytorna. Att komma hit ger alltid nya idéer och insikter.

Även Carl Bäckström var nöjd med besöket, och framhäver Norrköpings hamn som ett lysande exempel på regionens starka logistiska förutsättningar. Hamnen har stor kapacitet som måste utnyttjas av regionens företag, menar han.

Portrait in the Norrköping harbourPortrait in the Norrköping harbour

När besöket skulle summeras sa Emma Meijer, en av tre representanter från Handelskammaren, att hamnen är en häftig verksamhet att få uppleva på plats:

– Det är kul att vara där det händer på riktigt! Spännande att det är så stora volymer som går in och ut. Det tänker man inte på varje dag. Det var också intressant att höra om utmaningar och möjligheter för regionens hamn.

Studiebesök som detta är en av anledningarna till att Skeppningsnätverket är attraktivt att delta i, förklarar Emma:

– Förutom studiebesök träffas nätverket ett par gånger per år för att diskutera aktuella frågor. Nätverket är till för alla som arbetar med internationell handel och varje möte är ett perfekt tillfälle för att dela erfarenheter med andra deltagare.